Waterproject

In 2002 brachten we een bezoek aan Sri Lanka. Dit bezoek had meerdere redenen: het bezoeken van de familie van de voorzitter van onze stichting, het bekijken van voorgaande projecten en het zoeken naar nieuwe projecten. Het huisje dat we lieten bouwen zag er schitterend uit. De familie van de voorzitter heeft daar een prachtig onderkomen door gekregen.

Bij het zoeken naar nieuwe projecten brachten we bezoeken aan:

  • een technische school van Don Bosco
  • een schooltje voor geestelijk gehandicapte kinderen
  • een project van Don Bosco voor seksueel misbruikte jongens
  • een heuvel zonder watervoorziening

nieuwe waterputten in Sri Lanka

Onze keus is toen gevallen op de heuvel zonder watervoorziening. Dit project sluit namelijk heel goed aan bij onze primaire doelstellingen (helpen zorgen voor voeding, kleding en wonen). Het werd de Beruwana heuvel. Deze heuvel ligt ongeveer midden tussen Colombo en Ratnapura bij Ehaliyagoda. Op deze heuvel wonen ruim 1000 mensen die voor hun watervoorziening zijn aangewezen op een bron beneden aan de heuvel. Daardoor moeten vrouwen en meisjes meerdere keren per dag de heuvel af en met volle kruiken water er weer tegenop. In de natte periode is er soms water aanwezig in diep gegraven putten.

waterputten project Waterputten project

Stichting Meenampal heeft daarop actie ondernomen en fondsen geworven om een waterpomp op de heuvel te bekostigen. Ecologisch onderzoek gaf aan dat er voldoende water in de heuvel aanwezig was. Daarvoor was het echter nodig een gat in de heuvel te boren van ongeveer 80 meter diep. Daarin is een pijp geplaatst en op die pijp is een handpomp gemonteerd. De pomp werkt prima en de waterkwaliteit is zodanig dat het zo uit de pomp als drinkwater kan dienen.

We overwegen om dit op meerdere heuvels te gaan doen.

nieuwe waterput in Sri Lanka nieuwe waterput in Sri Lanka nieuwe waterputten in Sri Lanka nieuwe waterputten in Sri Lanka

 

Toen de dorpshoofd man hoorde dat er een waterput zou komen klom hij van blijdschap in een palmboom om daaruit een paar konings-kokosnoten te hakken die ons werden aangeboden om de dorst te lessen.

cadeau water voor de dorst