Sri Lanka

Ver weg bestaat niet meer. Waar ter wereld we ook willen zijn, we kunnen vrijwel elke plaats binnen 24 uur bereiken. Echter, nu er ogenschijnlijk geen afstanden meer bestaan, wordt de afstand steeds groter. Na bijna 12 uur vliegen ben je in SriLanka, een andere wereld, een andere cultuur. Er zijn weinig tropische eilanden die zoveel natuurschoon en een zo rijk verleden te bieden hebben als Sri Lanka. Alles wat een land bijzonder maakt is hier aanwezig. Het landschap is zeer gevarieerd, met idyllische zandstranden, savannen, moessonwouden en berggebieden. In het binnenland liggen uitgestrekte thee-, bananen-, cacao- en rubberplantages. De exotische flora maakt een overweldigende indruk en in natuurreservaten is het wild van dichtbij te aanschouwen. De vriendelijke bevolking, bestaande uit boeddhisten, hindoes, christenen en islamieten is zeer gastvrij en nieuwsgierig belangstellend. Naast de prachtige natuur en de mooie stranden zijn de eeuwenoude boeddhistische cultuur en de koloniale overblijfselen wezenlijk onderdeel van Sri Lanka.

DSC01518 DSC01519

Maar, neergestreken in het verre oosten betekent veel meer dan alleen maar landen in een vakantieland. Dit kan niet alleen maar een fotosafari zijn waar met de reisgids in de hand een vooraf geprogrammeerd reisprogramma wordt afgewerkt.

Toen in ons land de Batavieren in holle boomstammen de Rijn kwamen afzakken moet er op Sri Lanka (het vroegere Ceylon) al een hoog ontwikkelde beschaving hebben bestaan. De eerste prins van het eiland stamde af van een leeuw: de sinha. Hun nakomelingen zijn dan ook de huidige Singalezen (Sinhalezen). Zij vormen de grootste bevolkingsgroep, zo’n zeventig procent van de inwoners. Hun godsdienst is het boeddhisme.

In het verleden heeft Sri Lanka steeds opnieuw te kampen gehad met invallen van de Tamils uit Zuid India. Uiteindelijk vestigden zij zich in het noorden van Sri Lanka. Zij spraken een andere taal en hun godsdienst was het hindoeïsme.

DSC01522 DSC01517

In de zestiende eeuw begon de kolonalisatie, eerst door Portugal, daarna Nederland en later door Engeland. Grond werd van de bevolking afgenomen voor het aanleggen van koffie-, thee- en rubberplantages. Toen werd ook dé historische fout gemaakt door op grote schaal Tamils uit het zuiden van India naar Ceylon over te brengen als goedkope arbeidskrachten om op de plantages te werken. Zelfs de laatste jaren zijn regelmatige ongeregeldheden, bomaanslagen en het uitroepen van opnieuw een noodtoestand heel gewoon. Dit heeft ertoe geleid dat de meeste Tamils zijn gevlucht naar het noorden van het land en van daaruit proberen een eigen staat op te richten.

Momenteel (2004) is het sinds de nieuwe regering is aangetreden redelijk rustig en is er opnieuw een periode van overleg met de Tamils.

DSC01514 DSC01520

Sri Lanka (ofwel: schitterend gezegend eiland) ligt in de Indische Oceaan. Buurlanden zijn India en de Maladiven. Het eiland, in de vorm van een traan, meet in de lengte net iets meer dan 350 kilometer en van oost naar west 180 kilometer. De oppervlakte is ongeveer gelijk aan die van Nederland en België samen. De bevolking is een mengeling van boeddhisten, hindoes, moslims en christenen. Sri Lanka is een parlementaire democratie met aan het hoofd een president. In Sri Lanka wordt betaald met de Rupee, die is onderverdeeld in 100 cents. De amerikaanse dollar is een gewild betaalmiddel en tegenwoordig kan ook goed betaald worden met de euro.

DSC01506

Sri Lanka ligt slechts 650 kilometer ten noorden van de evenaar en is dus een tropisch eiland. Het heeft te maken met een behoorlijk hoge luchtvochtigheidsgraad en kent een vrij constante tropische temperatuur. Er zijn wel sterke verschillen in temperatuur tussen de kustgebieden en de heuvels en bergen in het binnenland. Twee moessons bepalen op het eiland de seizoenen. In de periode mei-september zorgt de zuid-west moesson voor enige regen in het zuiden en westen. De rest van het jaar waait de noord-oost moesson waardoor er in het oosten en noorden wat regen valt. De luchttemperatuur varieert het gehele jaar door van 25 tot 30 graden celsius. De watertemperatuur aan de kust schommelt tussen de 25 en 27 graden. In de zomertijd is het tijdverschil met Nederland 3,5 uur (later). In de wintertijd is dat 4,5 uur. De officiële voertaal is Singalees. Ook wordt wel Tamil gesproken. In de toeristische streken kan goed van de engelse taal gebruik gemaakt worden. Over het gehele eiland is openbaar vervoer (meestal bussen). Ook kan tussen de grote plaatsen met de trein gereisd worden.

DSC01526