Overstromingen

Overstromingen in Sri Lanka

Rampen blijken bij onze wereld te horen. De één is nauwelijks geweest of de ander kondigt zich al weer aan. Zo ook in mei 2003 in Sri Lanka.

Midden op het eiland bevindt zich een bergmassief van wel 2500 meter hoog. Aan de zuidkant van deze bergen heeft het hevig geregend. Het gevolg daarvan was een forse modderlawine en behoorlijke overstromingen die sinds 1947 niet meer zo groot en verwoestend waren. In de kranten in Nederland kwam je nauwelijks een bericht tegen. Alleen in “De Gelderlander” stond en klein stukje in de kantlijn.

Colombo: Overstromingen en verwoestende aardverschuivingen in het oeristische zuiden van Sri Lanka hebben zeker aan 141 mensen het leven gekost. Meer dan 300.000 Srilankanen zijn door het wassende water uit hun huizen verdreven. De grootste problemen doen zich voor in de regio Ratnapura, een streek waar veel edelstenen worden gevonden. In Ratnapura-stad, ruim honderd kilometer ten oosten van de hoofdstad Colombo, staat meer dan een meter water.

Het resultaat van deze natuurramp was een verwoestende werking op de toch al eenvoudige huisjes van die mensen die op de flanken van de bergen wonen.

overstromingen Sri Lanka overstromingen Sri Lanka overstromingen Sri Lanka overstromingen Sri Lanka

Vele families moesten hun huisjes tijdelijk verlaten. Toen zij terugkeerden vonden ze of helemaal niets meer of ruïnes zoals hierboven. Deze families hadden al niet veel en werden zo getroffen.

overstromingen Sri Lanka overstromingen Sri Lanka

De Stichting Meenampal heeft voor deze mensen een actie opgestart. Onze contactpersoon in Sri Lanka heeft de actie verder ter plekke gecoördineerd. In totaal heeft de actie het volgend opgeleverd:

  • er zijn materialen gekocht om de huisjes te repareren of te herbouwen
  • we hebben ongeveer 100 families kunnen helpen
  • deze families tellen samen 441 personen
  • er zijn onder andere 1356 aluminium dakgolfplaten beschikbaar gesteld
  • en 283 zakken cement.

overstromingen Sri Lanka overstromingen Sri Lanka

De Stichting Meenampal schreef in de Nieuwsbrief van 24 augustus 2003:

EEN PRACHTIG RESULTAAT

NAMENS DE FAMILIES IN SRI LANKA: REUZE BEDANKT