Armoede

Armoede in Sri Lanka

MOOI EN ARMOEDIG

Sri Lanka is een prachtig eiland. Een rijke cultuur die overal op het eiland zichtbaar is en een prachtige fauna en flora maken het tot een ideaal vakantieland. Zon, zee en strand met schitterende hotels maken dit beeld compleet.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Een bustocht (met airco) voert de toerist langs de bezienswaardigheden van het land. Neergestreken met het vliegtuig op Bandanaraike Airport nabij Negombo en een dagje acclimatiseren wordt deze tocht gemaakt die voert langs bijvoorbeeld koningsstad Anuradhapura, olifantenweeshuis Pinnawela, rotstempels van Dambula, bedevaartsplaats Mihintale, de leeuwenrots van Sigirya, specerijentuin van Matale, de tempel met de tand (van boeddha) en de folkloristische dansers in de laatstse koningsstad Kandy, ruïnestad Pollonaruwa, bergdorp Nuwara Eliya (Little England), de Adamspiek, de watervallen van Ella, de edelstenenstad Ratnapura, een safari in een natuurreservaat en een bezoek aan de vestingstad Galle van de Nederlandse VOC naar hotels langs de westkust om van alle vermoeienissen nog een paar dagen uit te rusten. En na al dat moois vliegen we weer terug. Mooi Sri Lanka.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Maar dit eiland heeft ook zijn problemen en zijn minder goede nieuws.Onderweg met de bus zie je langs de weg allerlei mindere omstandigheden die wij in ons land al lang niet meer kennen. Vele winkeltjes van enkele vierkante meters in wat wij schuren zouden noemen, bedelende mensen, krotten van woningen, kleine hutjes van takken en leem waarin grote gezinnen wonen, droogte enz. Dit eiland heeft vele mensen die ver onder de armoedegrens leven en niet dagelijks te eten hebben.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

De landbouw kan niet voorzien in de levensbehoeften van de bevolking. Je zou het niet geloven, maar er moet nog veel rijst ingevoerd worden. Er heerst een enorme werkeloosheid. Prachtige feesten, bedevaarten en processies ten spijt, zij bieden geen oplossing, maar doen alleen de mensen even hun economische problemen vergeten. De regering stimuleert verhuizingen van dicht naar dun bevolkte streken om zo de werkeloosheid te verminderen. Er is echter heel weinig werk en de lonen zijn zeer laag. Loonsverhogingen hebben weinig zin omdat de inflatie erg hoog is (in 1980 was een rupee ongeveer 15 guldencent waard, nu in 2004 is dat nog 3 guldencent). Sinds 1980 heeft het toerisme wel sterk bijgedragen aan de economie van het land. Ook steun van ontwikkelingsorganisaties als Unesco en Unicef hebben veel voor Sri Lanka betekend. Met die steun zijn veel cultuurhistorische bezienswaardigheden gerestaureerd.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Helaas is Sri Lanka jarenlang geteisterd door een binnenlandse oorlog die gevoerd wordt door de India-Tamils om een eigen staat te gaan vormen. De regering van Sri Lanka stond dit natuurlijk niet toe. Achtergrond daarvan vormt het feit dat deze Tamils eigenlijk geen echte inwoners van Sri Lanka zijn. Ongeveer 20% van de bevolking is Tamil. Er zijn echter twee soorten Tamils: de Ceylon-Tamils die sinds de dertiende eeuw naar Ceylon kwamen en gewoon de Srilankaanse nationaliteit hebben en de India-Tamils die vooral in de negentiende eeuw door de Engelsen vanuit India naar Sri Lanka gehaald werden als goedkope arbeidskrachten voor de plantages en meestal statenloos zijn of soms de Indiase nationaliteit hebben. Deze laatste groep veroorzaakt vooral de problemen in het land die meerdere keren bijna leidden tot een burgeroorlog.

???????????????????????????????

Grote gevechten en aanslagen met vooral bommen hebben het land jarenlang getroffen. De laatste keer dat de noodtoestand werd uitgeroepen was in juni 2001 (tot februari 2002). Aanleiding daartoe was een bomaanslag in Colombo waarbij een parlementslid werd gedood. Toen werd voor de zoveelste keer een negatief reisadvies voor Sri Lanka afgegeven (dit betekent dat je nog wel naar dit land kunt reizen, maar dat je niet verzekerd bent; je reist dus op eigen risico). De “geïmporteerde” Tamils leiden een zeer armoedig bestaan omdat ze geheel afhankelijk zijn van wat er op de plantages wordt aangeboden en dat is meestal bitter weinig.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????